Hialuronsav (4 szintű)

A hialuronsav az emberi szervezet számos részében található poliszacharid. A medikozmetikai hialuronsavat biotechnológiai úton (fermentációval) állítják elő glükózból, szója peptonból és élesztő kivonatból. Nagyban hozzájárul a bőr hidratációjához, a hámképzéshez és a szép bőrkép kialakulásához. Molekulatömege szerint megkülönböztetünk macro, medium, mikro és mikroplusz hialuronsavat. Ha kombinálva használjuk, egymás hatását segítik és fokozzák. Makro HS (800-1200 KDa) - a leggyakrabban alkalmazott hialuronsav. A bőr legfelső rétegében hat, molekulái egyszerűen magukhoz vonzzák a vizet, hidratálják a kollagén és elasztin rostokat. Tömegének megfelelően 500 szoros mennyiségű vizet képes megkötni, viszont hatása a bőr felszíni rétegében érvényesül. Medium HS (<50 kDa) - a bőr mélyebb rétegébe hatol, ahol különleges hatásával védi a bőrt a káros UV sugaraktól. Az erős UV sugárzás hatására egy káros szabad gyök képződik a bőrben (hidrogénperoxid). A médium hialuronsav megemeli a bőrben a kataláz enzim szintjét, ami ezt a hidrogénperoxidot vízzé és savvá alakítja át. Emellett gátolja a gyulladáskeltő anyagok hatását a bőrben. Mély szinten hidratálja a bőrt. Micro HS (<5000 Da) - a bőr legmélyebb rétegébe jut el, ahol fontos szignál peptidek kiválasztására ösztönzi az őssejteket. Ezen szignálpeptidek segítik a szöveti struktúrák újjáépítését. Ugyanakkor fokozza a saját hialuronsav termelődését is a szövetetkben, ezáltal a bőr tartósan feszes és rugalmas lesz. Emellett gátolja a szövetbontó enzim működését (Mátrix Metallo Proteináz), így a kollagén és elasztin életciklusát hosszabbítja meg. Microplus HS (< 5000 Da - 50kDa)- a mikro és makro HS optimális kombinációjával a hialuronsav még gyorsabban behatol a bőrbe, és a bőr teljes mélységében kibontja hatás spektrumát, és a kombináció révén képes hosszú távú depót kialakítani a bőrben.