Kollagén - hatékony bőrépítő?
Hasonlóan a hialuronsavhoz a kollagén is csodaszerként segít a bőr rugalmas és fiatal kinézetében ha tudjuk milyet és hogyan alkalmazzuk. Tudjunk meg róla többet, miért jó és hogyan használjuk!
2016-ban fedezték fel, testünk belső endoszkópos molekuláris vizsgálatával a fascia testet. A kollagén, a hialuron mellet az egyik fő felépítő eleme a fascia hálózatnak, ami hálószerűen szövi be egész testedet.
Ha állagát akarjuk szemléltetni, akkor azt mondanánk, hogy a kollagén olyan, mint a pókháló, ez a fascia hálózat teste, mert a fascia hálózat egy medúzára hasonlít, mely beleépül a szilárdabb szöveteinkbe.
Ez a fascia test a víztestünk, aminek a kollagén egy fő összetevője, és ami jobbára teljes testtömegünk 60 - 70% -át is kiteszi, ha egészségesek vagyunk. A korral, a stressz miatt, az energetikai blokkok és a tápanyaghiány miatt ez akár 50% alá is csökken, melynek oka a fascia hálózat sorvadása, a hialuron és a kollagén mennyiségének a csökkenése.
- Kevés jó minőségű folyadékot iszunk
- A stressz miatt vérellátási zavar alakul ki a szövetekben, melyek sorvadnak
- Kevesebbet mozgunk a kelleténél
Így sokkal gyorsabban is öregszik el a testünk, de szerencsére az állapot visszafordítható és a testünket tudatossággal és kitartó munkával jó formába hozhatjuk.
Miért nélkülözhetetlen a kollagén a professzionális bőrápolásban?
A szervezetünk száraz tömegében a kollagén képezi:
- a szem fehér részének 90%-át
- az inak 80%-át
- a bőr 70-80%-át
- a porc 60%-át
- a csontok 30%-át
- 1–10%-át az izomtömegnek
Láthatod, hogy micsoda jelentőséggel bír a kollagén a szervezeted számára. A probléma pedig az, hogy kollagént közvetlenül az élelmiszerekből nehezen tudunk bevinni (csak koncentrált formában a kiegészítőkből, az is igen kockázatos az állati antigének káros hatásai miatt), így az a leghatékonyabb, ha a saját szervezetünket inspiráljuk, hogy termeljen kellő mennyiséget.
Hogyan?
- Együnk kellő mennyiségű jó minőségű fehérjét, vitaminokat és enzimdús zöldségeket és gyümölcsöket.
- Használjunk olyan kozmetikumokat, melyek nanopeptidjei hatnak a kollagéntermelés faktoraira - DRHAZI luxus kozmetikumai mind tartalmaznak jó minőségű növényi kollagént!
- Alkalmazzunk növényi kollagént minden kozmetikumunkban! - Éppen ezért van minden DRHAZI fiatalító és bőrépítő krémben és szérumban 2% növényi kollagén!
Hogyan hat a kollagén a bőrünkre?
Gyakran tapasztaljuk, hogy az állati eredetű kollagének erősen fokozzák a faggyútermelést és sok bőralatti váladék gócot is generálnak, mely roncsolja a bőrszerkezet, ezért javasoljuk a növényi kollagén használatát, mely a fiatalító arckrémek és bőrépítők fő összetevője!
- Javítja a bőr rugalmasságát
- Növeli a bőr hidratálását
- Csökkenti a ráncokat
- Megakadályozza az UV-károsodást
- Megakadályozza az öregedés korai jeleit
- Csökkenti az arcbőr érdességét
- Növeli a bőrben lévő kollagén mennyiségét
- Megakadályozza a kollagén lebontását
- Növeli a termelt prokollagén mennyiségét
A DRHAZI kozmetikumokban értékes növényi eredetű kollagént alkalmazunk, így nem okoz allergiát, könnyen beépül a szövetekbe.
Mennyi a hatékony dózisa?
1% -tól akár 10%-ig kiválóan nő a hatása, így alkalmazhatjuk a kollagént bőrünk feltöltésére teljesen biztonságosan.
Mennyi a kollagén dózisa a különböző DRHAZI szérumokban, krémekben?
1 % Sensbio Gél / Sensbio Serum
2% Ageless Beauty Serum / Pure Serum / Ageless Beauty Cream / Pure Cream
3% Perfect Beauty Serum / Perfect Beauty Cream
10% Rejuvenating Serum / Rapid Serum
10% Hialuron Gel
Hogyan képződik a kollagén a szervezetben? – kollagén termelés
A kollagén is egy összetett fehérje, így az építőkövei az aminosavak.
A szervezetünk állítja elő a kollagént, ha megfelelő minőségű a fehérje emésztésünk, vagyis kellő enzimmel és emésztőtűzzel rendelkezünk, és megfelelő mennyiségű prémium minőségű fehérjéhez jutunk. Emellett C-vitamin is szükséges a kollagén szintéziséhez, mert segíti a kollagénképző aminosavak összekapcsolását.
A C-vitamin mellett szükségesek a poliszacharidok, a szilícium-dioxid, a cink, a réz a kollagén előállításához. Tehát, akár egy ásványi anyagnak vagy vitaminnak a hiánya, visszatarthatja a testünk képességét a kollagén felszívódására és előállítására.
Szerencsére, a kollagén szintéziséhez szükséges vegyületek növényi eredetű forrásokból is kielégíthetőek.
A kollagén termelés folyamata három fázisra oszlik:
1. prokollagén
Prokollagen a kollagén prekurzora. Fiatalító arckrémek és bőrépítők fő összetevője! Hármas hélix formájú, és három különböző aminosav lánc alkotja:
- glicin (a kollagén összes aminosav állományának 30% -át teszi ki)
- proline
- hidroxiprolin
Egy rendszeres prokollagén hélix sor így néz ki: Gly-X-Y, (X és Y általában prolin és hidroxiprolin).
A kevésbé gyakori aminosavak, amelyek a prokollagén láncok részét képezhetik, a következők:
- arginin
- glutaminsav
- alanin
- lizin
A három egyedi aminosavat a sejt endoplazmatikus retikulumában dolgozzák fel, ahol három változáson megy keresztül:
- Hidroxilezés (hidroxilázként nevezett enzimek hozzáadása)
- Glikoziláció (glükóz vagy galaktóz hozzáadása az enzimekhez)
- Diszulfidkötés-képződés (a hármas hélix képződik)
E három folyamat után prokollagén lánc képződik, de laza végződések (úgynevezett terminálok) maradnak, mint egy kopott kötélnél.
Ezután elküldi a Golgi-készüléknek, ahol oligoszacharidokat (komplex szénhidrátokat) adnak hozzá. Ezt követően, összecsomagolva el vannak küldve a cellákból.
2. Tropocollagen, más néven kollagén láncok
Amint a prokollagén kimegy a sejtből – egy extracelluláris térnek nevezett helyen – a prokollagén lánc laza végei levágásra kerülnek. Ez képezi a végső kollagén szálat, amely tropocollagen néven is ismert.
3. Kollagén rostok – fibrillumok
Az egyes kollagén láncok fibrillumok csoportját alkotják, amelyek a kollagén fehérjét alkotják.
Összefoglalva olyan a kollagén képződés, mint egy 3 szálból álló kötél összeszerelése: minden egyes szál egy másik anyagból származik, természetes ragasztókkal kezelve, hogy könnyebben összekapcsolódjanak egymással, majd össze vannak csavarva egy hélix mintázatban, amik kopott végekben végződnek, amelyeket aztán gyorsan levágnak és lezárnak.
Kollagén típusok
28 ismert kollagéntípus van, igaz ebből körülbelül 90% -az I. típusú, mely a fiatalító arckrémek és bőrépítők fő összetevője!
5 leggyakoribb típus
I. TÍPUSÚ KOLLAGÉN: Mivel az I-es típus a leggyakoribb, a szervezeted minden szövetében jelen van: inak, bőr, csontok, porc, kötőszövet és fogak. Az I. típusú kollagén rostok hihetetlenül erősek. Hatalmas nyomásnak képesek ellenállni, törés nélkül, és grammról grammra, az I.-es típusú kollagén erősebb, mint az acél. Fiatalító arckrémek és bőrépítők fő összetevője!
II. TÍPUSÚ KOLLAGÉN: többnyire porcban található.
III. TÍPUSÚ KOLLAGÉN: A III. Típus megtalálható az I. típusú szövetekben, emellett az izmokban, szervekben, artériákban és egy speciális kötőszövet típusú retikuláris rostban, amely alkotja a májat, zsírszövetet, csontvelőt, lépet...
IV. TÍPUSÚ KOLLAGÉN: alkotja a testünk alaplemezét, az extracelluláris mátrix rétegét – a sejteket támogató hálót -, amely az epitélium alatt helyezkedik el. Alapvetően az alaplemez külső támogatást nyújt a bőrsejteknek. Fiatalító arckrémek és bőrépítők fő összetevője!
V. TÍPUSÚ KOLLAGÉN: A V. kollagén megtalálható a csontmátrixban, a szaruhártyában és a kötőszövetben, amely az izmok, a máj, a tüdő és a placenta sejtjei között létezik (más néven ez a közbenső mátrix).
Az alábbi ételek és tápanyagok fogyasztása megadhatja a test számára azokat a tápanyagokat, melyek szükségesek a kollagén előállításához.
1. Aminosavak
Az aminosavak, amelyeket a fehérje építőelemeiként ismertek, alapvető elem a test kollagén szintéziséhez.
Sokan úgy vélik, hogy a fehérjét csak állati forrásokból lehet hatékonyan bejuttatni. A növényi alapú fehérjék, mint például a borsófehérje vagy a rizsfehérje, együtt teljes fehérjéknek tekintendők. A teljes fehérje azt jelenti, hogy mind a 9 nélkülözhetetlen aminosavat tartalmazza, amelyet az emberi test nem képes önmaga előállítani.
Ahhoz, hogy a szervezet saját kollagén termelését fokozni tudjuk, szükséges ezeknek az építő elemeknek a biztosítsa.
2. Aloe Vera
Ez a bőrt javító nedvdúsító anyag többről szól, mint egy napégés elleni szer. Mindenki tudja, hogy az aloe helyileg jó a bőrre, de tudtad, hogy elfogyasztásával elősegítjük az egészséges bőrt, a hajat, a körmöket és a kollagén növekedését is?
Az aloe vera gazdag specifikus poliszacharidokban, amelyek védik az egészséges bélfalat és szerepet játszanak az aminosavak összeállításában, amelyek fontosak a kollagén képződésében. Ezek a poliszacharidok potenciálisan hozzájárulhatnak nagyobb, erősebb kollagén-egységek létrehozásához. Gondolj rá úgy, mint egy állványra, amely elősegíti a hosszabb, erősebb kollagén szál felépítését.
Ezen felül, az aloe verával készült tanulmányok azt a képességét is megerősítették, hogy olyan tápanyagokat tartalmaz, amelyek valóban elősegíthetik a seb és a vágások gyógyulási idejének felgyorsítását.
3. C-vitamin
Megfelelő mennyiségű C-vitamin nélkül a test nem képes a kollagént tárolni vagy formálni. C-vitaminra van szükség a prolin aminosav hidroxilprolinná történő átalakításához. A hidroxiprolin kulcsfontosságú a kollagén szerkezetének stabilizálásában. Ennek működése lényegében, hogy stabilizálja a kollagén hármas hélix-szerkezetét.
C-vitamin nélkül rossz kollagénszerkezet alakul ki, amely törékeny hajhoz, rossz bőrhöz és érzékeny ízületekhez vezet, számos egyéb tünet között.
Amellett, hogy elősegíti a szervezet struktúráinak felépítését, a C-vitamin elősegítheti a bőr védelmét az UV és a szabad gyökök káros hatásaival szemben is.
4. E-vitamin
Az E-vitamin, más néven a C-vitamin szinergikusan legjobb barátja és öregedésgátló támogatója. Tudjuk, hogy a C-vitamin csökkentheti a bőr oxidatív károsodását, de ha E-vitaminnal együtt alkalmazzák, antioxidáns tulajdonságai jelentősen javulnak.
Az E-vitamin bevitele segíti a kollagén térhálósodását és a lipid-peroxidációt. Mindkét tevékenység kapcsolódik a bőr öregedéséhez.
Mit együnk sokat, hogy a kollagén termelést fokozzuk?
1. Citrusfélék
2. Bogyók
A bogyók is kiváló C vitamin forrást biztosítanak. Az eper valójában több C-vitamint biztosít, mint a narancs. Málna, áfonya és szeder szintén meghatározó mennyiségű adagot kínál. Ezenkívül a bogyóknak magas antioxidáns tartalmai is vannak, amelyek megóvják a bőrt a károsodástól.
3. Fokhagyma
A fokhagyma az egyik legelterjedtebb gyógynövény, amely gazdag kollagénfokozó vegyületekben, például kénben, amelyekről feltételezik, hogy felgyorsítják a szervezet kollagénszintézisét.
4. Zöld levelű zöldségek, zöld algák
Spenót, kelkáposzta és más saláták zöldes színe a klorofillból származik, amely antioxidáns tulajdonságairól ismert. Egyes tanulmányok kimutatták, hogy a klorofill fogyasztása növeli a kollagén prekurzorát a bőrben.
5. Bab
A bab magas fehérjetartalmú élelmiszer, amely gyakran tartalmazza a kollagén szintéziséhez szükséges aminosavakat. Ráadásul sokuk gazdag rézben, ami szintén egy további tápanyag a kollagén előállításához.
6. Paradicsom
A C-vitamin másik rejtett forrása, egy közepes paradicsom ennek a fontos tápanyagnak csaknem 30% -át képes biztosítani a kollagén termelés számára. A paradicsom is nagy mennyiségű likopinnal büszkélkedhet, amely erőteljes antioxidáns a bőr támogatására.
7. Paprika
Miközben paradicsomot adsz hozzá a salátához vagy a szendvicsedhez, dobj bele néhány piros paprikát is. Ezek a magas C-vitamin-tartalmú zöldségek kapszaicint tartalmaznak, ami egy erős gyulladásgátló vegyület, melyek leküzdhetik az öregedés jeleit.
8. Tökmag
A tökmag hihetetlenül gazdag az értékes tápanyagban, biztosítva számukra az egyik legjobb kollagén termelést növelő ételt. A tökmag rendkívül gazdag a cinkben, amely fontos ásványi anyag a kollagén szintézisének, valamint az immunrendszer működésének, a sebgyógyításnak és a sejtnövekedésnek.